Performance med Vänskapssamfundet på Konstfacks Vårutställnng 2009.

Performance med Vänskpassamfundet består av 4 stycken skådespelare som befann sig på Konstfacks Vårutställning i maj 2009, Stockholm. De fyra skådespelare agerar utifrån olika karaktärer som alla kritiserar hur tvåsamhetsnormen driver oss till stress. De poängterar hur vi alla ser på de som drivs hårdast av stressen och inte lever upp till normen, vilket i sin tur ger dem en låg status i samhället. Detta påvisas genom att skådespelarna interagerar med publiken utan en direkt anspelning att det är ett performance verk/poliktisk aktion då fördomar och normer lättast lockas fram.

anna
Anna Westerling spelar Elin som frenetiskt letar efter mannen i hennes drömmar. Elin har alltid varit tvåsamheten trogen och var barndomen beslutsam vid att endast umgås med sin bästa vän. I dag drömmer hon om att hitta ”den rätta” som hon tillsammans kan leva det romantiska liv hon alltid drömt om. Hon känner sig stressad över att misslyckas med målen vilket lett till att hon jäktat sig genom många relationer för att kunna hitta den rätta och den rätta känslan i det romantiska förhållandet.
mariana
Mariana Ekners spelar Maria som precis har skiljt sig och försöker finna sig i singellivet. Hon tror sig finna en större lycka utanför det äktenskapet befann sig i. Hon är i 60 års- åldern och har svårt att placera sin status bland unga singlar och gifta vänner i sin egen ålder. Hon känner sig stressad över att man redan ska ha funnit lyckan i hennes ålder med eller utan partner, vilket hon känner att hon inte har.


Samuel Jarrick spelar Johan som länge letat efter ”den perfekta” tjejen. Hans bild av denne har vuxit sig så stark att den blivit en illusion som ingen han någonsin träffat passar in i. Han lever på detta sätt i ett monogamt förhållande med sin illusion där han har förlikat sig med tanken att ingen kommer att kunna leva upp till denna bild och han faktiskt nöjt sig med att leva tillsammans med illusionen. Hon gör honom aldrig besviken eller stressad av att känna sig oälskad eller att behöva leva upp till en viss status med relationen. Han älskar hans bild av den rätta.
samuel
Sara Hogg spelar Erika som har upplevt för mycket stress och relationsångest genom livet att hon nu tagit avstånd ifrån relationer och tvåsamhetsnormens oskrivna regler. Hon vill ni endast uppleva det finaste i en relation – förälskelse och sex. Trots hennes val att bara uppleva det positiva i relationen känner hon stress, detta dock inte från sig själv utan från omgivningens sätt att se på hennes livssyn, att omgivningen tycker att hon beter sig som en slampa och borde växa upp och gifta sig.
sara

Audio:

Erika, Johan och Johans illusion av den perfekta partnerna ska ha en trekant